Hooggevoeligheid

 

Hooggevoeligheid

Als gevoelig persoon ben ik altijd geïnteresseerd geweest in energieën. Want hoe kan het dat ik me het ene moment energiek, licht en als een zonnetje voel en een moment later zwaar, leeg en bedompt? Niet iedereen zal dit zo ervaren, er zijn ook mensen die daar totaal geen last van hebben. Dat betekent niet dat het er niet is. Net zoals een hond die een enorm goed reukvermogen heeft, ruikt ontzettend veel, iets waar wij niet bij stil staan want wij ruiken het helemaal niet. Toch is het er wel. En dat is ook zo met sensitieve mensen. Die voelen sneller dat er een andere energie is en soms blijft het nog plakken aan je ook. Toen ik het ook herkende bij mijn kinderen ben ik me er meer in gaan verdiepen, want het kan heel mooi zijn, zoals dat je een goede inschatting kan maken wanneer iets niet oké voelt omdat je dit intuïtief aanvoelt maar soms hangt het als een donderwolk boven je hoofd en neem je het de gehele dag met je mee.

Als ik praat over energieën betekent dit niet dat ik perse overleden personen bedoel, het kan, maar meestal zijn het energieën die rondhangen van andere mensen of dingen die er gewoon nog zijn. Denk maar eens dat je ergens binnenstapt waar een fikse ruzie is geweest of een gebouw binnenloopt waar je bepaalde rillingen van krijgt.
Het kan naast onprettig ook wél plezierig zijn, je kan bijvoorbeeld een hele energieke sfeer voelen of veel warmte bij een persoon. Overal is energie, overal om je heen binnen en buiten, alles geeft ook een bepaalde energie.

Wanneer de energie niet fijn is kan dit aan je blijven kleven, kinderen hebben vanuit puurheid al een gevoeligheid in zich die snel dingen kunnen aanvoelen. Zoals als je zelf enorm moe ben en op je tenen loopt je kind nog even gaat dreinen en zeuren, iets wat je er nu totaal niet bij kan hebben. Maar je kind voelt jou aan en heeft nog niet genoeg ik-gevoel en inlevingsvermogen om te denken; ‘hé dat is niet van mij, ik blijf in me eigen gevoel’. Heb je zelf een hooggevoelig kind dan weet je dat ze snel beïnvloed worden door de omgeving om hun heen. Dat wil niet zeggen dat je niet je eigen gevoel moet verbloemen. Daar prikken ze ook wel doorheen ????. Je kan zeggen ‘ik voel me op dit moment moe en niet zo fijn, dat komt niet door jou en is ook niet van jou, als ik even rustig aan doe voel ik me straks vast een stuk beter’.

In de yogalessen verweef ik altijd een aantal tips die kunnen helpen. Ik benoem het niet omdat ik er liever geen stempeltje opzet. Maar spelenderwijs kunnen ze deze tips in het echte leven gebruiken. Ook als je niet gevoelig bent!

Voorbeelden daarvan zijn;

Aardende oefeningen, meer contact met letterlijk de aarde kan helpen om minder in het hoofd te zitten. Aardende oefeningen kunnen zijn; stampen, eerst ene voet best hard en dan verschil voelen, daarna ook de andere. Letterlijk spelen met aarde, water of zand. Op blote voeten lopen.
Doen alsof je een zandloper bent, elke uitademing vul je jezelf met zand, zodat je steeds zwaarder wordt. We gaan het lichaam langs om te helpen met visualiseren, bijvoorbeeld ‘alles wordt zwaar, je voeten, je knieën, benen enz.

De muishouding of kindhouding is heerlijk om terug te gaan naar hun zelf. Even in hun eigen cocon, prikkels komen zo ook niet binnen. Je bent een muisje en zit in een veilig en warm holletje, of je bent een schildpad en je rug is het schild wat bescherming geeft. Wanneer het teveel wordt kan je deze oefening doen om tot rust te komen. Ook lekker voor papa’s en mama’s trouwens!

Wat we ook doen;
We maken beschermbollen of beschermcapes om ons heen. We visualiseren een waterval die alles meeneemt, of een douche waar je weer energiek en schoon onderuit stapt. Of we kiezen een mooie kleur en brengen die in een cirkel om ons heen.

Wat thuis handig is:

Een massage kan ontspanning geven zie mijn andere blog.

Ook elke avond alle energieën afstrijken/wegvegen kan helpen, met je handen langs het hoofd (niet over de oren) helemaal naar beneden tot de voeten. Je kan erbij vertellen dat op dit moment aan alles gedacht mag worden wat er in het hoofdje omgaat en dat je het er samen afwast zodat het niet meer in het hoofdje gevoeld wordt.

Ook kan een rustgevend muziekje helpen of een app met meditaties voor kinderen. Er is nog veeeel meer dus mocht je vragen hebben stel ze gerust via kinderyogata@outlook.com.  Heb je zelf ideeën of wil je laten weten of je er iets aan heb gehad? Ik hoor het graag!

Previous PostNext Post

Related Posts

Leave a Reply

Blog

Lees hier alle blog artikelen van Kinderyogata met de mooiste verhalen, informatie, tips en inzichten. Wil je reageren op een blog artikel? Stuur mij gerust een bericht via info@kinderyogata.nl

Recente artikelen

Etherische oliën
Etherische oliën
12 juli 2023
Yoga voor kinderen individueel of in een kleine groep
12 juli 2023
mantra's
Mantra’s
12 juli 2023