Tijdens mijn opleiding kwam ook kundalini-yoga aan bod, ik vond het meteen interessant en heb daar een extra module voor gevolgd. Nu is kundalini-yoga best bekend voor volwassenen maar nog niet voor kinderen.  In de opleiding die ik heb gedaan was daar aandacht aan besteed en vind ik het zelf iets prachtigs om ook deze yoga-vorm in mijn lessen mee te nemen. En dan met name de mantra’s die worden gebruikt binnen de kundalini-yoga.

Als eindopdracht in mijn opleiding heb ik dan ook een mantra verwerkt. Deze werd zo enthousiast ontvangen dat ik hem nogmaals heb gedaan alleen dan op film en is op youtube te vinden.

Daar wakkerde het vlammetje al, mantra’s doen iets met je. Het is niet wetenschappelijk bewezen en ook niet goed te verklaren waarom het nu zo’n effect heeft, dat kan je alleen ervaren . Een mantra kan een woord, klank, zin of gedicht zijn die herhaald wordt. Het woord mantra komt uit het sanskriet, Man betekent geest en tra bevrijden. Een mantra zou je dan ook kunnen zien als het bevrijden van je geest. Meestal leg ik niet zoveel uit over de mantra’s tijdens de les, de ervaring is  zo mooi dat ik er niet zoveel de focus op leg wat het nou precies is. Als er vragen zijn beantwoord ik ze zeker. Ik leg het naar kinderen uit dat wanneer je je bezig houdt met de mantra dus het opzeggen in je hoofd of hardop en/of de gebaren die erbij horen, je geest niet meer aan iets anders kan denken. Omdat het continue herhaald wordt zowel de zin als de gebaren is het niet te ingewikkeld om te volgen maar net genoeg om je aandacht erbij te moeten houden. Dit geeft een enorm ontspannend gevoel. Maar ook de woorden, zinnen en klanken geven een betekenis af. Een mantra is een vorm van meditatie.

Er bestaan ontzettend veel mantra’s, voor kinderen zoek ik uit die passend zijn en goed te volgen. Hieronder zal ik er een aantal delen. Ook zijn er speciale kinder-mantra’s allemaal met een mooie boodschap.

Ik ben nog steeds verrast wanneer ik een mantra deel in de les hoe blij kinderen ervan worden. Regelmatig hoor ik daarna de vraag of we nog even kunnen eindigen in de sa ta na ma mantra. Ontzettend leuk want in deze tijd is het soms lastig om echt je aandacht ergens bij te houden, vooral voor kinderen die het kunnen ‘weg- swipen’ zodra je aandacht verslapt om je te voorzien van nieuwe prikkels. Een mantra duurt zeker enkele minuten en de woorden en de gebaren zijn hetzelfde. Toch vinden kinderen het vaak heerlijk om te doen. Het brengt rust, kalmte en ontspanning.

De woorden die vaak in het sanskriet (soms engels) worden gezongen hebben een mooie betekenis en kunnen invloed hebben op de gemoedstoestand.

Een mantra zingen klinkt nogal zweverig maar het is echt de moeite waard om het eens te proberen!

Leuke mantra’s om te doen zijn:

  • I am happy Snatam Kaur
  • Gobinday, Mantra Girl
  • Sa Ta Na Ma todo cambia, Tefi Skoufalos
  • Humee hum Yo Soy Tú, Tefi Skoufalos

Leave a Reply

Blog

Lees hier alle blog artikelen van Kinderyogata met de mooiste verhalen, informatie, tips en inzichten. Wil je reageren op een blog artikel? Stuur mij gerust een bericht via info@kinderyogata.nl

Recente artikelen

Etherische oliën
Etherische oliën
12 juli 2023
Yoga voor kinderen individueel of in een kleine groep
12 juli 2023
Massages
7 februari 2022