Yoga voor kinderen individueel of in een kleine groep

Voor sommige kinderen is het fijn om yoga aan te bieden in een kleine groep of individueel. Denk aan kinderen met autisme, ad(h)d, kinderen met faalangst of snel overprikkeld zijn.

Yoga in deze vorm kan dan een uitkomst bieden. Ik heb zelf 17 jaar gewerkt binnen de zorg voor kinderen met een beperking en kan deze kennis gebruiken om yoga aan te reiken voor deze doelgroep.

Maar ook als er een specifieke vraag ligt wat aandacht vraagt, zoals slaapproblemen, regelmatig buikpijn, moeilijk kunnen ontspannen, vaak last van gespannen spieren enz kan ik tips en handvatten geven als ondersteuning in 1 of meerdere lessen.

In overleg met ouders en kind kunnen we met elkaar kijken waar de behoefte ligt, of dat om ontspanning gaat, om het reguleren van emoties, zachte beweging en houdingen voor het lichaam of eigen ruimte en grenzen ontdekken.
Tijdens deze lessen is er meer toewijding en aandacht voor het kind en de hulpvraag dan in een groepsles. Mocht het goed gaan en je kind baat hebben bij de yogalessen is er mogelijkheid om aan te sluiten bij de reguliere lessen.

Kinderyoga

Kinderyoga is fijn voor iedereen, ook als je kind een beperking heeft of op dit moment wat speciale aandacht nodig heeft. De lessen worden net zoals de reguliere lessen gegeven in een plezierige fijne sfeer. Aan de hand van de hulpvraag ziet een les er als volgt uit; eerst is er een moment om even te landen en iets te vertellen, daarna doen we grondingsoefeningen om contact met jezelf en de aarde te maken door bijvoorbeeld te stampen, met je voeten over balletjes te rollen of te springen als een kangoeroe, we doen  ademhalingsoefeningen, oog-oefeningen, zingen mantra’s, en natuurlijk asana’s  (yoga-houdingen)  aangepast op het kunnen van het kind. We nemen ruim de tijd voor een fijne ontspanningsoefening en we eindigen door een tekening te maken om de les te verwerken.  Deze lessen staan in het teken van zachte yoga, ik pas me aan aan de beleving van het kind en wat het kind op dit moment aankan.

Mocht je hier vragen over hebben of nieuwsgierig zijn of kinderyoga iets kan zijn voor je kind schroom niet om contact op te nemen, samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden.

 

 

Previous PostNext Post

Related Posts

Leave a Reply

Blog

Lees hier alle blog artikelen van Kinderyogata met de mooiste verhalen, informatie, tips en inzichten. Wil je reageren op een blog artikel? Stuur mij gerust een bericht via info@kinderyogata.nl

Recente artikelen

Etherische oliën
Etherische oliën
12 juli 2023
mantra's
Mantra’s
12 juli 2023
Massages
7 februari 2022