Tijdens de les is de massage eigenlijk wel een grote favoriet van de kinderen. Hij is dan ook vaak te vinden in de lesjes die ik maak. Hoe komt het nou dat kinderen dat zo fijn vinden?

Kinderen genieten enorm van aanraken. We zijn dat door de jaren heen een beetje kwijt geraakt, door drukte komen we minder toe aan ontspanning en kan het soms zelfs teveel zijn om dan ook nog aangeraakt te worden of om iemand aan te willen raken.  Maak er ruimte en tijd voor want het is zo ontzettend belangrijk en kan een mooi moment zijn voor zowel je kind als ouder.

Massage is een liefdevolle aanraking en ook echt een levensbehoefte. Masseren heeft vele voordelen, het geeft naast kalmte en ontspanning een mooie verbinding en hechting tussen ouder en kind. Ook zorgt het voor een goede doorbloeding, heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem, kan het de spijsvertering ondersteunen, de ademhaling en heeft het effect op het slaappatroon.

Met massage bedoel ik niet de massage die je bij de masseur laat doen. Het zijn kleine aanrakingen, wrijvingen, klopjes, tikjes die je doet aan de hand van een versje, liedje of verhaaltje. Iedereen kan het, daar heb je geen kennis voor nodig, het gaat niet om de techniek maar de liefde en de aandacht die je erin stopt. Ook doen we het over de kleding heen, natuurlijk kan je thuis wel je kindje op de bank of bed laten liggen en kan je aanvoelen wat je kind het prettigst vindt.

Het kan heel klein, ook dat is fijn en leuk om te doen. Het hoeft ook niet een kwartier te duren, eventjes een paar minuten is al heel prettig. Als jijzelf of je kind het niet gewend is kan het eerst voor wat verlegenheid zorgen, maak kleine stapjes en ondersteun het met een versje of liedje.

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren en spelletjes om het bij je kind te doen of  bij elkaar want je kind vind het vást ook leuk om het bij jou te doen. De plaatjes laten een aantal voorbeelden zien. Creëer wel even een moment samen, maak er ruimte voor en leg je telefoon bijv. weg. Zorg dat je echt contact maakt met je kind en niet je hoofd ergens anders is, want die energie geef je mee via je handen aan je kind. En dat is niet de bedoeling. Je kan het helemaal aankleden zoals met een fijne warme ruimte, een kaarsje aan een rustig muziekje. Maar je kan het ook voor het slapen doen of wanneer je kind in de ochtend even bij je kruipt. Iets kleins wat maar kort duurt is net zo fijn. Een versje wat we allemaal wel kennen is;

‘De maan de maan is rond, hij heeft 2 ogen, een neus met welke vinger maak ik de mond?’

Dit is een heel klein versje die je gemakkelijk kan doen en waarbij je tekent op de rug van je kind, de aanrakingen samen met de aandacht die je kind krijgt plus nog het raadseltje is een heel leuk spelletje.

Als je het uitgebreider wil kan je ook een voetmassage geven. Daarbij kan je licht strijken, van de enkel tot de tenen, je duimen zachtjes in de voetzool drukken, met 2 duimen van boven naar beneden glijden, de tenen zachtjes vastpakken en afstrijken. Sowieso al heel ontspannend maar nog leuker is om het met een verhaaltje te doen zoals hier;

Je voeten-tuintje

Pak met je handen de voeten en houd deze even vast;

We gaan een mooi tuintje maken van je voet.

Eerst gaan we de grond losmaken.
(Kneden)

Dan moeten we wat onkruid weghalen.
(Start met het uitwringen van de tenen, begin bij de grote teen)

We maken mooie banen voor onze zaadjes.
( Maak met je duim een lemniscaat (liggende 8) over de bal van de voet)

Doe ditzelfde, maar dan in de lengte over het zachte gedeelte
tussen de bal en de hiel;

Dan strijken we het mooi glad.
(Strijk de totale voet af )

En we planten allemaal mooie bloemenzaadjes over de voet.
(Druk met lichte druk met je vingers op de voet. Wat voor bloemetjes wil jij in je tuin?) Of misschien wil je wel een schommel of trampoline?

Dat is een mooie! Die geven we een speciaal plekje.

(Maak op beide voeten met je duim een hele kleine cirkel over de
zonnevlecht; Er zit een punt op de voet dat heet de zonnevlecht wat goed kan helpen om beter in slaap te vallen en door te slapen. Dat zit net onder de bal van de voet, onder de tenen, het is een kuiltje in het midden)

Dan gaat het regenen,

(glijd met je handen van boven naar beneden)

Na regen komt zonneschijn.

( Leg je handen plat tegen de voetzolen aan en wieg zachtjes van voor
naar achter; van links naar rechts)

En uit jou tuintje groeien nu de allermooiste bloemen,

(pak de voet vast en strijk tot de tenen)

Sluit je handen over de voeten heen, om de massage af te sluiten.

Fijn om na de eerste voet gemasseerd te hebben te vragen of ze verschil voelen tussen de voeten, voelt de één misschien warmer, tintelend, lichter of zwaarder? Door bewust hun aandacht naar hun voeten te brengen maken ze meteen goed contact met hun lichaam.

Maak je eigen fantasie of laat je kind fantaseren. Ik ben heel benieuwd! Als je het wil delen zou ik dat heel tof vinden! Ook als je op zoek bent naar meer ideeën kan je een reactie sturen naar kinderyogata@outlook.com

Veel plezier!

Previous PostNext Post

Related Posts

Leave a Reply

Blog

Lees hier alle blog artikelen van Kinderyogata met de mooiste verhalen, informatie, tips en inzichten. Wil je reageren op een blog artikel? Stuur mij gerust een bericht via info@kinderyogata.nl

Recente artikelen

Etherische oliën
Etherische oliën
12 juli 2023
Yoga voor kinderen individueel of in een kleine groep
12 juli 2023
mantra's
Mantra’s
12 juli 2023