Etherische oliën

Iedereen heeft weleens een moment gehad dat je iets rook en het een bepaalde herinnering gaf. Een herinnering van vroeger of van kort geleden. En bij die geur roept het vaak ook meteen een emotie op. Opeens ben je weer in het oude huisje van je oma of voel je de kriebels weer van die ene leuke vakantie. Geuren kunnen zoveel met je doen dat ik me daarin ben gaan verdiepen.

Na een module gezonde kindervoeding kwam ik daar in aanraking met DoTerra. De geuren van de olietjes spraken me aan en dat is bijzonder omdat ik een ontzettende hekel heb aan parfums. Zelfs een deodorant, douchegel of shampoo maakte me vaak misselijk.

Ik vond de geuren van DoTerra zo zuiver, puur en mild dat ik meteen wat olietjes bestelde. Kort daarop ben ik een studie gaan doen over etherische oliën.  Daarin leerde ik dat oliën niet alleen voor de geur ingezet kunnen worden maar dat het je ook echt emotioneel en fysiek kan ondersteunen. Ik probeerde ze op mezelf uit maar ook bij mijn kinderen en in huis. Al snel volgden de oliën hier in huis in rap tempo op en gebruik ik het de hele dag als ondersteuning.

Waar, hoe en wanneer gebruik ik de Etherische oliën?

Ik gebruik ze thuis in de diffuser, er zijn zoveel blends te maken dat is oneindig. En wat is er heerlijker dan een lekker geurend huis? Maar ik doe de diffuser ook aan als er verkoudheid of griep heerst, dan zet ik hem aan met On quard, Melaleuca of Lemon. Allemaal fijne oliën om de lucht te zuiveren. En op dit moment met de Corona ideaal.

Maar ook zonder diffuser zijn de oliën gemakkelijk te gebruiken, zo maak ik mijn eigen handspray, keukenspray, anti-luizenspray, deo, wasmiddel, gezichtsverzorging en nog meer. Wanneer mijn spieren gespannen zijn smeer ik ze in met een druppeltje Deep blue. Een olie die inwerkt op de spieren, ze verwarmt en ontspant. En als mijn dochter zich moet concentreren voor een toets werkt Intune weer fijn.  Ergens aan verbrand, hup lavendel erop, ongelooflijk hoe deze olie zo goed helpt. Spanning voor zwemles? Een rustgevende olie als Calmer speciaal voor kinderen ontspant. Buikpijn? Een roller als Thamer of Zengest verlicht meteen. En zo kan ik nog een heel lijstje maken ?.

Etherische oliën in mijn lessen

Tijdens mijn yogalessen heb ik altijd de diffuser aan, vaak doe ik daar aardende oliën in, wat veiligheid en geborgenheid geeft. Maar ook blije oliën als mandarijn en sinaasappel is heerlijk. En wanneer we een voetmassage doen, zet ik kleine schaaltjes neer met een draagolie. Ze mogen dan zelf kiezen en ruiken welk olietje ze fijn vinden en die mixen met de draagolie. Kinderen zijn nog heel intuïtief en kiezen vaak de olie uit die  op dat moment bij ze past. Dit doe ik ook geregeld met de eindontspanning, ze mogen dan een druppeltje op hun kussentje of pols. Het geeft net de meditatie wat extra’s.

Nog wel een stukje wat ik wil meegeven is dat etherische oliën  sterk geconcentreerd zijn je hebt er maar heel weinig van nodig, ook meng je het ALTIJD met een draagolie bij kinderen, dit kan kokosolie, zonnebloemolie of olijfolie zijn.  Ze hebben bewezen effecten op het lichaam dus ga er zorgvuldig mee om. Probeer niet alles uit op je kind maar doe het rustig aan, combineer niet meteen alles met elkaar maar ga stapje voor stapje samen op onderzoek uit. Er zijn diverse etherische oliën op de markt, maar ik raad aan om echt goed te kijken of het zuivere olie is. Goedkoop zegt vaak al genoeg, je kan je indenken dat er voor een flesje soms wel duizenden kilo’s blaadjes of bloempjes voor nodig zijn wil je daar olie uit kunnen halen. Dat kan niet voor een paar euro. Vaak zijn het dan mengsels met chemische aromageuren en dat wil je niet inhaleren of op je kind smeren lijkt mij. Biologisch en zuiver is sterk aan te raden.

Mocht je nu ook nieuwsgierig geworden zijn en denken dat is iets voor mij of je kinderen. Je mag altijd komen snuffelen. Vind je het in deze tijd wat vervelend om langs te komen? Dan stuur ik je tegen een kleine vergoeding enkele olietjes naar je op. (In samenspraak met jou waar je het voor in wil zetten, geur, gezondheid, klachten, immuunsysteem, slaap, concentratie enz.) En plannen we een zoom-afspraak in waarin ik je alles kan vertellen. Vrijblijvend en zonder verdere kosten.  Ik vind het zo leuk om erover te vertellen en hoop nog veel meer mensen enthousiast te maken.

Related Posts

Leave a Reply

Blog

Lees hier alle blog artikelen van Kinderyogata met de mooiste verhalen, informatie, tips en inzichten. Wil je reageren op een blog artikel? Stuur mij gerust een bericht via info@kinderyogata.nl

Recente artikelen

Etherische oliën
Etherische oliën
12 juli 2023
Yoga voor kinderen individueel of in een kleine groep
12 juli 2023
mantra's
Mantra’s
12 juli 2023